
Aya neden gitmiyoruz? Neden yeniden aya gidilmiyor?
Mart 12, 2018Popüler kültürden para kazananlara göre aya gidilmemesinin en önemli nedeni aydaki ufolar veya aya hiç gidilmemiş olması. Peki gerçek ne? Aya neden gitmiyoruz?
Aya neden gitmiyoruz sorusunun cevabına bakmak için önce Apollo ve ay çalışmalarına bakmak gerek. Apollo 17 ve aya iniş, 1963’te başlayan büyük çaplı bir programın sonuca ulaştırılmasıydı. İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra ABD ve Sovyetler Birliği iki tarafa da askeri kazançlar sağlayan bir silahlanma yarışına girdiler. Silahlanma yarışının sonucu olarak büyük roketler ortaya çıktı. Yarışın sonucu olarak aya kadar ulaşabilecek roketler icat edildi. Güçlü roketlerin hemen ardından soğuk bir savaşın içine giren iki ülkede sermayelerini insanlı uzay görevleri gerçekleştirmek için kullandı. Sovyetler, Yuri Gagarin’i 1961’de uzaya göndererek bunu başardı. Birkaç sene sonra da yörüngeye ilk uyduyu onlar yerleştirdi.
1966’da ise uzay yarışı zirve yaptı ve NASA o güne kadarki en yüksek bütçesine ulaştı ve devlet desteği 43 milyar dolara ulaştı. Aya inişe kadar yürütülen projeler büyük destek görürken özellikle de Apollo 11 Ay’a başarılı bir iniş gerçekleştirdikten sonra uzaya olan ilgi iyice azaldı. Sosyal ve politik alanlardan sağlanan destek azalmaya başladı.
Değişen şartlar…
Aya inişten hemen sonra NASA önceliklerini gözden geçirdi ve bir uzay istasyonu planları yeniden gündeme geldi. 1970’de Apollo 20 görevinin yeni bir girişim için iptal edildiğini duyurdu. Bundan önce kalan Apollo görevlerinin devamı (15, 16 ve 17) söz konusuydu. ABDApollo 15’ten sonra kalan Apollo görevlerini iptal ettirdi. Yine de NASA ekibi çalışmaları sürdürmek için şevklerini kaybetmemişlerdi…
Eugene Cernan Ay’da son adımlarını atarken ve keşfin devamıyla ilgili sözlerini söyledikten 43 yıl sonra bile kimse yeniden Ay’a gidemedi. Mali sorunlar nedeniyle uzaydaki deneylerini gerçekleştiremeyen NASA, Skylab projesine destek verip geliştirmeye devam etti. Skylab’ın yanı sıra birçok uzay araçları, robot sondaları ve uydu geliştirmeye ve tasarlamaya da başladı.
Nasa yıllar geçtikçe Ay’a ve daha da uzaklara gitmek için planlar yapmaya başladı. Mars’a yolculuğun tatlı hayalleri uzun zaman önce kayboldu, ama NASA uzay mekiği yapımı üzerine yoğunlaştı. İptal olan görevlerden kalma ve artık işlevi olmayan roketler müzelerde sergilendi. Soğuk Savaş sırasında yarışa giren iki ülke de 70’lere gelindiğinde teknolojik anlamda durulmuştu.
Aya neden gitmiyoruz sorusunun cevabı parada gizli…
Aya ayak bastığımızdan bu yana Amerika başkanları Ay’a tekrar aya basmayı istediklerini söyleseler de bunu bir türlü gerçekleştiremiyorlar. Bunun nedenini kavramak zor değil. Uzay araçları yapmak, Dünya dışına cihazlar/mekikler göndermek, özellikle de insan göndermek son derece masraflı ve zor. Özellikle terör gibi çok daha hayati meselelerle uğraşan ülkeler için bütçe ayırmak pek mümkün olmuyor.
Aradan geçen yıllara baktığımızda aya gitmememizin en önemli sebebi para ve olanaklar gibi duruyor. Şüpheciler uzun süredir aya gitmediğimiz için kendini haklı sansa da gerçek şüphelerle değil parayla alakalı. Nasa ve Amerika Ay’a tekrar seyahati oldukça mali açından oldukça zor sıkıntılı görüyor. Kısacası aya tekrar gidilmesinin önündeki en büyük engel paradan başka bir şey değil! Ne yazık ki şüpheciler aya neden gitmiyoruz diye sorarken bu gerçeği unutmuşa benziyor!
Soran Web gerçeği araştırmaya devam edecek!