Plastik Atıkların Geri Dönüşümü Zengin Edebilir mi!

Plastik Atıkların Geri Dönüşümü Zengin Edebilir mi!

Ocak 21, 2019 0 Yazar: SoranWeb

Bilim adamları büyük ticari firmalar gözünü plastik atıkların geri dönüşümüne dikmiş durumda. Son yıllarda bu alanda elde edilen veriler plastik atıkların geri dönüşümü büyük çapta gelir getirecek şekilde mümkün olsaydı Apple, Microsoft, Google gelirlerini bu alandan sağlayabilirdi.

2018 Yılında The Royal Statistical Society tarafından her sene yayımlanan “Yılın İstatistiği” bu sene geri dönüştürülmemiş plastik atıklar konusundaydı. Raporda yer alan bilgilere göre son 60 yılda 8.3 milyar ton atık ortaya çıktı.

Plastik atıkların geri dönüşümü trilyonlar kazandırabilir!

Petrol ürünlerinin daha fazla kullanılmasıyla birlikte bu rakamın 6.3 milyon tonunu plastik atıklar oluşturdu. Daha ilginci plastik atıkların neredeyse tamamı geri dönüştürülebilecekken, bu oran yüzde 9.5’te kaldı. 90.5’lik plastik atığın ağırlığı 5.7 milyar tonu buldu.









Kabaca bir hesaplamaya göre geri dönüştürülmemiş bu atıklar, 7.2 trilyon market poşetine sığıyor. Klasik tabirle poşetler üst üste dizildiğinde Dünya’dan Ay’a 5.790 kez gidip gelinebiliyor.

Başka bir hesapla plastik dolu bir poşetin geri dönüşümde parasal değeri yaklaşık bir dolara yaklaşıyor. Dolayısıyla dönüştürülemeyen atıkların değeri toplamda 7.2 trilyon doları buluyor.

Bütün dönüştürebilen bir kişi şimdiden zengin olmayı hedefleyebilir çünkü dünyanın tartışmasız en zengini oluyor. Bu parayla Apple, Amazon, Google, Microsoft, Facebook vb. birçok firma satın alınabiliyor.

Türkiye’de 2019’un başından itibaren marketlerde plastik poşetler paralı hâle geldi. Bu karardan sonra plastik poşet kullanım oranının yüzde 60 azaldığı açıklandı.

Çevreyle ilgili temizlik raporlarda  deniz canlılarının da plastik atıklar dolayısıyla ciddi olarak sıkıntı yaşadığı belirtiliyor. Araştırmalarda, alışkanlıklarını değiştirmeyen insanoğlunun dünya üzerindeki yaşamının tehlikeye girdiği belirtiliyor.




Soran Web Soruyor!

Soran Web olarak aklımıza bu konuyla ilgili şu düşünceler geliyor.

Bildiğiniz gibi plastik atıkların tümüyle geri dönüşümü tamimiyle mümkün ama bugüne kadar bu konuyu neden ihmal ettik? Neden dünyayı kirlettik üstelik bize para olarak geri dönebilecekken? Neden ihmal ettiğimiz konusunda vicdan muhasebesi yaparken düşünmemiz gereken bir konu daha var.
Acaba plastik geri dönüşümü konusunda başarılı olsak bile bu konuda yapacaklarımız yoğun şekilde kirlettiğimiz dünyayı temizlemeye yetecek mi?